Black Box - A Case Study for a Dynamic London Home Extension / by Taylan Tahir

This case study outlines the process from inception to completion of Black Box, a small first floor rear extension to a mid terrace Victorian era house in Islington, London.

ID7A4929-Edit - 150119_MATA_Architects_Battishill_Street - Small.jpg
ID7A4931-Edit - 150119_MATA_Architects_Battishill_Street - Small.jpg

The extension is conceived as a ‘reconfigurable box’ in dark stained Siberian Larch. Two bespoke counterbalanced shutters are manually operated internally using winches, allowing for multiple configurations; from fully open with window overhang to counter summer solar gain, to shut tight.

The dynamic nature of the facade encourages the user to interact physically with the architecture and adapt their environment for comfort, privacy and regulation of natural daylight.