Cherry Orchard Road

Client: Private
Budget: N/A
Location: Croydon
Status: Pre Application

 

Can a new residential building be inserted in close proximity to existing buildings without compromising issues of privacy and overlooking?

Our concept for a circa 6,000 sq. ft. residential scheme comprises of extensive rear extensions to two neighbouring properties and a new apartment building on a rear infill site in East Croydon, South London.

The courtyard or 'street' performs as communal amenity space to ground floor flats. Windows and entrances are carved into solid volumes and inset to create a buffer between communal and private spaces.

At first floor and above, the new building is clad in expanded metal mesh. Views out of secondary windows are limited by 'peeled' mesh screens in order to address overlooking of the adjacent existing buildings in close proximity whilst allowing natural daylight to penetrate interiors.

 

 
 

Related Projects: